Rafturi din profile metalice zincate pentru gipscarton

Se gasesc de cumparat prin magazine rafturi metalice, gata confectionate, la pachet. Le carabanesti acasa si apoi le montezi cu frenezie in locul masurat de dinainte. Panouri din tabla zincata, plus picioare din profile din tabla subtire perforate, tot zincate si alea.

Numai ca se intampla uneori ca unele cotloane din preajma casei sa nu se potriveasca intocmai cu dimensiunile acelor rafturi expuse la vanzare.
Esti nevoit asadar sa-ti dai doctoratul in confectionat rafturi.

Montarea suportilor de raft din profil metalic zincat pe peretele din zidarie de caramida plina sau din beton, cu ajutorul conexpandurilor. Rigidizarea profilului de gipscarton prin inchiderea capetelor, realizata prin indoirea si rabaterea profilului de doua ori, taiat in laterale cu clestele de taiat tabla, astfel incat profilul tip sina sa devina profil inchis la capete.

Lemnul este predispus atacului carilor, niste ganganii perfide care iti sapa in lemn, il rontaie cu rabdare, pana il fac ciur. Am adus acasa astfel de vietati impreuna cu niste damigene din alea invelite in rachita impletita. Mare bucurie, adio rafturi din lemn.

Rafturile noi pe care le-am facut in locul alora vechi nu sunt prea solide, sunt realizate pentru chestii voluminoase si usoare.

Prinderea cu conexpanduri este rapida si eficienta, trebuie doar sa gauresti inainte cu bormasina si profilul suport care vine prins de perete, ca sa-l poti prinde pe zid, in locul trasat. Gaura o vei da cat mai sus – la partea interioara a profilului, astfel incat profilul respectiv sa nu se roteasca in plan transversal, sub actiunea incarcarilor transmise in exploatare.

Capetele acelui profil UW le-am rigidizat prin taierea cu un cleste de taiat tabla, apoi rabatere inspre interior, ca sa se formeze un soi de cub la cele doua capete ale sale, vezi poza de mai sus. Mare grija la maini, ca-i baia mare, poarta eventual niste manusi de protectie.

Montarea grinzilor de sustinere ale rafturilor, dispuse chiar in axul determinat de pozitia conexpandurilor opuse si in interiorul profilelor suport UW.

Grinzile de sustinere ale rafturilor sunt din profil zincat CW, pe care le-am dispus chiar in axul conexpandurilor, ca sa nu genereze excentricitati in profilul suport UW.

Prinderea cu suruburi normale sau autoforante a tuturor componentelor scheletului metalic

Prinderea profilelor o vei face cu suruburi autoforante, sau daca tii tu neaparat, cu suruburi, piulite si saibe.
Am prevazut la mijlocul profilului UW o alta rigidizare suplimentara, contra flambajului lateral, cu o bucata taiata tot dintr-un profil UW, cat o felie.

Rafturile sunt fixe, dar se pot demonta, pentru a face loc altor acareturi.

Grinzile din profil CW le vei taia la dimensiunea lor cat mai exacta, dimensiune masurata cu ruleta chiar in locul unde vin ele montate, ca sa vina aplicate fest, fara tolerante (rosturi) mari la capete, sa intre fortat in locasul lor. Spun asta deoarece am lucrat la un zid stramb si a trebuit sa masor fiecare profil de grinda in parte, inainte de a o taia la dimensiunea potrivita. Pe urma le numerotezi cu un marcar, ca sa nu le zapacesti la montaj.

Distanta pe verticala intre rafturi am lasat-o la 60 de centimetri. Deasupra acelor cadre am pus un placaj multistrat de 4 milimetri grosime.
La fel si cu placajul asta, masoara distantele cu ruleta la locul faptei, caci este posibil sa-ti iasa niste paralelograme faine de tot in locul asteptatelor dreptunghiuri. Deschiderea raftului a iesit de aproape 80 de centimetri, iar latimea raftului de jumatate de metru.

Va scriu aceste randuri din mirosul iute care persista prin zona, dupa ce mi s-a stricat jacsonul, scula aia de taie placajul, ferastrau pendular vertical.
Inainte de a face smogul am cugetat putin, dupa care m-am infipt sa tai restul de placaj cu flexul. La naiba, regulile sunt facute pentru a fi incalcate. A intrat bine de tot in pereti mirosul de fum, probabil si din cauza adezivilor folositi la lipirea straturilor de placaj. Aveai senzatia ca poti sa-l mananci, asa era de gros, de-abia se misca prin aer, fumul.

Inca o data, desi par destul de zdravene, tin sa reamintesc faptul ca aceste rafturi sunt facute pentru a suporta incarcari relativ mici, nicidecum lazi de mere, saci cu cartofi sau mai stiu eu ce alt gabarit depasit.

Reclama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>