Intrerupator cap scara si cruce

Pentru casa scarii este suficienta prezenta a doua intrerupatoare la instalatia electrica de iluminat, un intrerupator in partea de jos a scarii si unul in capatul de sus. Evident ca se pot intercala mai multe intrerupatoare, ca sa avem posibilitatea de a aprinde sau stinge lumina pe casa scarii de la fiecare etaj al cladirii, acolo unde este cazul.

Schema electrica a unui astfel de circuit este foarte simpla, spre dezamagirea majoritatii curioase.

Aceste intrerupatoare sunt de fapt niste comutatoare, insa nu asta conteaza in toata povestea noastra: comutatoarele cap scara sunt in numar de doua si se afla la capetele scarii, pe cand comutatoarele cruce sunt acele comutatoare puse la fiecare etaj in parte si nu conteaza numarul lor, pot fi milioane de comutatoare tip cruce in schema electrica de iluminat, numai sa aiba fiecare in parte un scop anume.

Pentru o vila cu un singur etaj de exemplu, sunt suficiente doar doua comutatoare cap scara, unul la parter si altul la etaj.

Schema electrica comutatoare cap scara fara comutatoare cruce

Am pus in schita doua becuri ca si consumatori, conectate in paralel.
Faza am desenat-o cu rosu. Intre cele doua comutatoare cap scara, C1 si C2, avem desfasurate numai doua cabluri, de la parter la etaj.
Un comutator cap scara are doar doua pozitii de conectare, iar printr-o apasare a acestuia se pot schimba, pe rand, dintr-una intr-alta aceste doua pozitii.

Fiecare dintre cele doua pozitii ale comutatorului face legatura dintre un cablu comun si unul din celelalte doua cabluri, in cazul de fata unul din cele doua cabluri care urca la etaj, la C2. Cand apesi butonul lui C1, acesta va schimba traseul electric de la un cablu la celalalt cablu. In exemplul din schema, la prima actionare a lui C1 becurile se aprind deoarece circuitul electric se inchide. La urmatoarea actionare a comutatorului, fie de la C1 sau de la C2, nu conteaza de unde, circuitul se va redeschide si becurile se vor stinge din nou. Si tot asa, cele doua comutatoare schimba pe rand traseul electric, intre cele doua cabluri pe care le au in comun.

Aceasta schema electrica poate fi adoptata si pentru spatii mari gen hale imense, sau la holuri interminabile.

Sa presupunem ca mai avem inca trei etaje la cladire, un P+4, asadar vom avea nevoie de inca trei comutatoare cruce, pentru fiecare nivel in parte.

Schema electrica comutatoare cap scara plus comutatoare cruce

Am introdus in schema mai multe becuri, tot in paralel conectate, cate unul pentru fiecare nivel al constructiei.
Comutatoarele tip cruce le-am desenat in maro, C3, C4 si C5.
Acestea au tot doua pozitii de functionare si prin actionare schimba conectarea cablurilor ce urca de la C1 la C2, ca si cum le-ar inlocui pe unul cu celalalt. La actionarea lui C3 spre exemplu, cablul din stanga ce urca spre C2 devine cablul din dreapta la trecerea prin comutator, si viceversa. C3, C4, C5 vor actiona astfel incat sa schimbe fiecare in legea lui traseul electric intre cele doua cabluri care urca la ultimul nivel, fie intrerupand, fie aprinzand becurile.

Atentie, nu este de joaca cu asa ceva, nu va bagati sa mesteriti daca nu aveti habar ce inseamna curent electric la 220 de volti!

Reclama:

17 thoughts on “Intrerupator cap scara si cruce

 1. nelutu

  as putea sa montez un temporizator,adica sa se stinga dupa cateva secunde singure,pe aceasta instalatie,..multumesc

  Reply
 2. fiip.ro

  De acord, la fel de bine poti monta si senzori de prezenta, care sa aprinda lumina la detectarea unei miscari prin apropiere si numai de la un anumit nivel al iluminarii ambientale. Trece catelul, imediat ti-a aprins lumina pe scari. Faci si economie, nu-ti mai raman deschise becurile nopti intregi.
  Insa unii poate prefera metodele clasice, sigure, fara brizbrizuri electronice.

  Reply
 3. CRACIUN i.

  am un circuit pentru un bec dar sa sa aprinda din trei locuri , ce intrerupatoare trebue sa cumpar/ legaturile cred ca sunt bune/ cum sa le verific sau sa le refac din nou. multumesc

  Reply
 4. CRACIUN i.

  doresc un desen cu modelul de legatura din trei puncte de aprindere pentru un bec

  Reply
 5. fiip.ro

  Vezi cea de-a doua schita, ai nevoie de doua comutatoare tip cap scara (C1 si C2) si de unul de tip cruce (C3), iar C4 si C5 nu sunt necesare in cazul tau.

  Reply
 6. craciun i.

  multumesc, cred ca este bine,,,,am la fiecare intrerupator tot 3 fire doream o schepa simpla 3 intrerop 1 bec si leg in doza. mersi

  Reply
 7. Viorel

  doresc o schema cu conectarea a doi senzori,care sa aprinda unu sau mai multe becuri,indiferent de senzorul care sesizeaza miscarea!Multumesc!!!!

  Reply
  1. fiip.ro

   Pai fiecare dintre acei senzori de miscare va avea cate un releu care sa inchida circuitul electric de aprindere al becurilor. Acest releu va actiona precum un intrerupator simplu de perete, pentru stingerea luminii din camera. El va astepta in permanenta comanda de comutare de la senzorul de prezenta atasat lui.
   Indiferent de ce senzor detecteaza miscarea, releul atasat lui va cupla astfel incat circuitul electric sa se inchida iar becurile sa se aprinda. Astfel, fiecare releu lucreaza independent unul fata de celalalt, nu apare nici un conflict daca circuitul becurilor se inchide simultan din mai multe relee.

   Reply
 8. Ferenti Marius Cristian

  Si daca am cate 3 intrerupatoare la un singur bec pe nivel, cladirea avand trei nivele, cum procedez? Multumesc!

  Reply
  1. fiip.ro

   Foloseste schema a doua, cu C1, C2 (care sunt comutatoare tip scara) si C3 doar (de tip cruce), elimini doua din cele cinci becuri si doua comutatoare, C4 si C5. Spor la surubait!

   Reply
 9. randy

  ca sa inteleg mai bine , daca vreti sa-mi explicati binentels, la ce cap scara 1 si doi avem 3 fire, dar la cele cruce cate fire trebuie la fiecare?multumesc

  Reply
  1. fiip.ro

   Un comutator cruce are patru terminale, poti lega patru conductori la el. Mai exact, acesta are doua cai de curent, adica doua iesiri si doua intrari, care sunt interschimbabile chiar prin functia pe care o indeplineste. Ce face acest comutator tip cruce de fapt? La actionarea butonului sau a manetei (caci constructia comutatorului depinde de amperaj, regim de lucru, tip montaj, etc.), simultan se intampla urmatoarele: intrarea 1 se cupleaza la iesirea 2, iar intrarea 2 se cupleaza la iesirea 1. Pentru cealalta pozitie de comutare, atunci cand apesi din nou butonul, manerul, parghia sau maneta, intrarea 1 se va conecta la iesirea 1, iar intrarea 2 se va conecta la iesirea 2.

   Reply
 10. Marius

  Sal ! Am incercat si eu pe balcon o astfel de schema (cap-scara) am 2 intrari si de la una sa aprind becurile (2) iar de la cealalta sa le sting. Problema e ca atunci cand le aprind de la un intrerupator “1″ (comutator, arata o sageata de intrare si 2 de iesire) si le sting de la celalalt intrerupator “2″, nu mai merge aprins de la intrerupatorul “1″, (si invers) …. trebuie sa le aprind de la intrerupatorul care le-am stins. Ce am gresit ? Ce trebuie sa fac ?
  Ms. frumos !

  Reply
 11. fiip.ro

  Nu prea inteleg ce vrei sa spui, probabil ca ai incurcat cablurile nitel.
  Urmareste cum sunt legate firele rosii la comutatoarele cap scara C1 si C2, in primul desen de mai sus.

  Reply
  1. Vic

   Salut
   Cred ca trebuie sa pui pe site alaturi de img si faptul ca pe comutatoare exista o schema de legatura a firelor ( intrare 1 si iesire 2 , sunt oameni ce nu stiu sa interpreteze exact schema , referinta la leg cap scara

   Reply
   1. fiip.ro

    Receptionat.
    Am incercat sa fiu explicit in schema, dar in acelasi timp sa nu exagerez cu detaliile, ca sa nu para complicata treaba:
    - un patratel gri reprezinta un comutator cap scara, are o intrare si doua iesiri, iar punctele de conexiune interna cat si legaturile cu firele sunt marcate cu puncte visinii;
    - un patratel maro reprezinta un comutator in cruce, are doua intrari si doua iesiri, iar conectica interna trebuia desenata intr-adevar cu negru, nu cu rosu (ca sa fie exact la fel cu comutatorul cap scara).

    In caz ca nu exista schema de legatura a firelor schitata pe comutator (dupa cum ar fi de bun simt, cum ai mentionat si tu), surubaitorul nostru il poate desface cu atentie (iata un motiv intemeiat, chiar avantaj – de a-i spiona maruntaiele) si vede cum stau lucrurile.
    In caz ca e capsulat ori “greu de ucis”, poti verifica legaturile cu un aparat de masura sau cu un bec si o baterie.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>