Tesere zidarie din caramida

Caramida plina clasica are urmatoarele dimensiuni standard: 240 mm lungime, 115 mm latime si 63 mm grosime. Cu un asemenea tip de caramida, intr-un metru cub de zidarie vor intra circa 434 caramizi si aproximativ un sfert de metru cub de mortar.

Se pot executa urmatoarele grosimi de perete: 7.5 cm (caramida asezata pe cant), 12.5 cm (o latime de caramida), 25 cm (o lungime de caramida), 37.5 cm (o caramida si jumatate).

Dimensiuni caramida plina

Zidaria pe cant de 7.5 cm grosime se utilizeaza rar, deoarece este greu sa ridici un zid asa subtire. O poti folosi pentru inaltimi mici, la diverse inchideri ori la mascari marunte. Se mai folosea la placarea hidroizolatiei verticale (aflate in pamant), in jurul cladirii, cu scopul de a proteja hidroizolatia de umplutura de pamant alaturata.

Tesere zidarie din caramida plina, grosime 7.5 cm

Zidaria de jumatate de caramida (12.5 cm) se foloseste la compartimentarea spatiului si nu reprezinta zidarie de rezistenta, adica zidul respectiv nu contribuie la rezistenta cladirii.

Tesere zidarie din caramida plina, grosime 12.5 cm

La structura de rezistenta se folosesc zidurile de o caramida grosime (25 cm) la interior si cele de o caramida si jumatate (37.5 cm) la exteriorul constructiei.

Tesere zidarie din caramida plina, grosime 25 cmTesere zidarie din caramida plina, grosime 37.5 cm

La zidaria mixta cu samburi din beton armat (stalpisori), se folosesc ziduri de 25 cm grosime si la exterior.

La schimbarea directiei peretelui, se folosesc bucati de caramida, pentru a asigura o tesere adecvata, astfel incat rosturile verticale sa fie intrerupte dupa fiecare rand.

Modul de executie al zidariei prezentat aici este destinat reparatiilor si amenajarilor de mica amploare, care nu presupune sub nici o forma interventia la structura de rezistenta existenta ori conceperea aiuristica a unei structuri de rezistenta noi.

Efectuarea unei interventii la structura de rezistenta presupune anumite calcule ce tin cont de conlucrarea spatiala a zidurilor, noua distributie a spaletilor si impunerea regulilor dictate de normative, avizul proiectantului initial, un mic proiect verificat si aprobat de catre cei competenti.

Modificarea amplasarii golurilor – pentru usi si geamuri – ori amplasarea altora noi, poate impune bordari, consolidari, camasuieli, buiandrugi si alte fineturi absolut necesare pentru un somn linistit.

Reclama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>