Materiale deviz

In continuarea celor scrise la devizul de lucrari, voi detalia putin despre materialele incluse in oferta.
In functie de gradul de transparenta al executantului, acesta iti poate prezenta un deviz detaliat, cu preturi unitare distincte pentru fiecare tip de resursa consumata si recapitulatia desfasurata la vedere, ori iti poate da o oferta cu preturi comasate, in care nu vei putea deslusi clar pe ce se duce banul.

Adica, urmand exemplul cu cei 150 mp de cofraj, avem cele doua variante:

1) 2*150 = 300euro se duc pe materiale, 3*150 = 450euro se platesc la manopera, zero la utilaj, zero la transport, urmeaza impozitele, cheltuielile indirecte de 10% si profitul de 5% practicat la lucrare, plus tva;

Articol de deviz cu evidentiere detaliata a costurilor pe material, manopera, utilaj, transportCotele procentuale care se aplica la devizul de lucrari

2) un pret comasat 6.745*150 = 1011.8euro, la care se adauga tva 242.8euro.

Articol de deviz comasat, in care apare doar un singur pret unitar

In cea de-a doua varianta, nu ai cum sa-ti dai seama cati bani se duc in materiale, cati se duc pentru plata muncitorilor s.a.m.d. decat daca il iei pe constructor la intrebari punctuale. Deci este bine sa soliciti o oferta detaliata.

Iata reteta reala a articolului prezentat mai sus:Reteta articolului de deviz - cofraj - consumuri material, manopera, utilaj si transport

De remarcat ca panoul de cofraj se poate refolosi de inca 14 ori:

1/0.065 = 15 ori

adica panoul se amortizeaza dupa 15 folosiri.

Inainte de a semna contractul, n-ar fi rau sa se semneze o hartie, ca anexa la contract, in care se vor mentiona cat mai in detaliu materialele ce se vor pune in lucrare (spre exemplu, var lavabil superalb antimucegai, calorifere din otel tip cutare, tamplarie pvc profile cutare cinci camere etc.).

Fiecare articol al devizului contine materiale, manopera, utilaj si transport. Aceste consumuri orientative sunt destul de generoase, fiind incluse si pierderile aferente. Bineinteles ca aceste consumuri le poti estima si singur, cunoscand pretul de piata al materialelor ce intra in componenta articolului si pretul cerut in acel articol de catre executant la pozitia de material, totul la limita bunului simt si cu niscaiva experienta. Nu este mare filozofie, mai ales ca cel care a intocmit oferta poate lejer sa o ia prin porumb cu articolele la care apare si problema schimbarii tehnologiilor de executie, unele dintre acestea avand consumuri normate tocmai din vremea lui Ceasca.

Nu trebuie ignorata nici subtierea intentionata a cantitatilor necesare – in detrimentul calitatii, atunci cand dam de carpaci pusi pe capatuiala.

Unii executanti au reduceri de pret la furnizorii de materiale, ajungand pana la 30-40% chiar. Preturile acestea vor fi incluse doar la lucrari mari, cele mici vor servi preturi obisnuite, de tejghea.

Reclama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>