Devizul de lucrari

Un deviz reprezinta o estimare a valorii tuturor activitatilor care se vor desfasura pentru executarea unei lucrari.

Acest deviz se intocmeste in baza unei antemasuratori, care cuprinde cantitatile necesare realizarii investitiei, cantitati evaluate dupa un proiect tehnic.

Devizul arata valoarea ofertei inaintate clientului si se anexeaza la contractul semnat intre acesta, in calitate de beneficiar al lucrarii si executant.

Devizul are in componenta sa articole de deviz. Fiecare articol are o unitate de masura (metri, tone, metri cubi, metri patrati s.a.m.d.) si cuprinde in reteta lui urmatoarele resurse: material, manopera, utilaj, transport.

Spre exemplu, pentru a cofra un perete in vederea turnarii betonului, articolul ales are in reteta sa cantitatile de material necesare pentru a realiza un metru patrat de cofraj (scandura, panouri de cofraj, cuie, sarma, scoabe, ulei pentru decofrare), orele de manopera pentru a face acel metru patrat de cofraj (dulgheri si necalificati, ce vor lucra o anumita perioada de timp), utilaj si transport zero in cazul de fata.

Alte operatiuni precum sapatura au in reteta articolului doar orele de manopera necesare pentru a sapa un metru cub, articolul pentru compactarea mecanica va avea cuprins doar ore de manopera si ore de utilaj s.a.m.d.

Verificarea unui deviz presupune experienta in aprecierea corecta a tuturor activitatilor desfasurate in realitate. Fireste ca exista si posibilitatea omiterii anumitor activitati ce se vor presta in cadrul lucrarii (avantaj client), in opozitie cu lucrarile fictive care ti se vor baga pe gat si iti vor goli buzunarele degeaba, nefiind necesare, sau fiind cuprinse de mai multe ori in articole diferite, sau nefiind realizate efectiv.

Voi discuta ulterior asupra sporurilor ce se pot aplica unor resurse, calcularea detaliata a resurselor si smecheriile aferente, structura cheltuielilor indirecte, profitul, cheltuielile de aprovizionare, organizare de santier, norme compuse, norme locale, liste anexa, lucrari suplimentare, note de renuntare.

Sa zicem ca ai 150 metri patrati de cofraj in cadrul devizului. Extragem din norme reteta articolului, aplicam preturile curente la resursele din reteta si rezulta consumurile unitare (la metru patrat, pentru articolul de cofraj):

 1. material 2euro/mp
 2. manopera 3euro/mp
 3. utilaj zero
 4. transport zero.

Articol de deviz cu evidentiere detaliata a costurilor, pe material, manopera, utilaj si transport

Astfel, pentru a realiza 150 metri patrati de cofraj vei avea de cheltuit:
150mp * (2euro/mp + 3euro/mp) = 750euro

Cei 750 de euro nu reprezinta pretul final pe care il plateste clientul (beneficiarul), la acest pret se aplica recapitulatia devizului, astfel:
- la manopera se aplica taxele datorate de catre angajator statului (CAS, CASS…), mai putin TVA – care se aplica la final
3euro/mp * 150mp * ~28% = 126euro
- se aduna cheltuielile indirecte, stabilite dupa cerintele locale, amploarea lucrarii, tupeul executantului si alte variabile
(750+126)*10% = 87.6euro
- se calculeaza profitul, de obicei 5%
(750+126+87.6)*5% = 48.2euro
- se aplica TVA-ul
(750+126+87.6+48.2)*24% = 242.8euro

Rezulta astfel pretul final:
750+126+87.6+48.2+242.8 = 1254.6euro

Cotele procentuale care se aplica la devizul de lucrari

Reclama:

9 thoughts on “Devizul de lucrari

 1. mihai

  buna ziua .
  vreau sa construiesc o camera cu 2 pereti din BCA cu urmatoarele valori:
  1perete din BCA cu lungimea de 4 metri si inaltime 2,5 metri( bca sa aiba valorile:lungime 62 cm,inaltime 24 cm si grosime 10 cm)
  -1perete din BCA cu lungimea de 3 metrisi inaltime 2,5 metri cu acelasi valori pentru bca.
  acoperis din pereti dubli cu panouri de gips carton cu miez din vata minerala in grosime de 10-12,5 cm montati pe structura metalica.cu aria tavanului de 12mp
  RpCJ18C-Finisaje cu glet la pereteti si tavane.
  camera pe care vreau sa o construiesc se va afla intr-o camera mai mare undeva pe colt.
  Mutumesc anticipat si sper sa ma puteti ajuta.

  Reply
 2. fiip.ro

  Salut, nu prea am inteles ce imi ceri efectiv. Voi incerca sa fiu succint.

  Faci o antemasuratoare, ca sa stii cat material iti intra in lucrare.
  Ca sa calculezi cat BCA ai nevoie, calculezi volumul de zidarie:
  - primul perete 4 metri lungime * 2.5 metri inaltime * 0.1 metri grosime = 1 metru cub
  - al doilea perete 3*2.5*0.1 = 0.75 mc
  Va trebui sa intri pe undeva in acea camera, deci trebuie sa ai si un gol de usa:
  - scazi golul de usa, spre exemplu -0.9*2.1*0.1 = -0.19 mc
  - mai scazi si alte goluri, daca vor exista in acei pereti noi, sa zicem ca nu.
  Total volum de zidarie din BCA = 1+0.75-0.19 = 1.56 mc, rotunjesti in plus la 1.60 mc.
  Gletul nu-l poti aplica fara o tencuiala, sau dupa o placare cu altceva.
  Calculezi suprafata de gletuit, pentru ambele parti ale peretilor:
  - primul perete 2 fete * 4 metri lungime * 2.5 metri inaltime = 20 metri patrati
  - al doilea perete 2*3*2.5 = 15 mp
  Total suprafata de tencuit si gletuit = 20+15 = 35 mp.
  La placarea si termoizolarea acoperisului, unitatea de masura va fi metrul patrat, 12 mp de panou dublu din gipscarton cu termoizolatie din vata minerala de 10 cm grosime, cu profile metalice zincate de 10 cm latime. Apoi peste gipscarton vine tras si pe tavan un glet fin, de omogenizare, inainte de lavabil.

  In volumul de 1.6 mc de zidarie intra si mortarul de zidarie, deci pentru un metru cub de zidarie nu vei avea nevoie de un metru cub de caramida BCA, ci de mai putin. Cat mortar iti intra la o astfel de zidarie? Vei avea nevoie de 1.6*0.06 = 0.1 mc de mortar de zidarie, adica in jur de 200 de kile, sau cu putin peste.
  Din pacate insa, grosimea caramizii de BCA mi se pare prea subtire pentru un perete de 2.5 m inaltime. Aceste caramizi de 10 cm le folosesc pentru parapeti si compartimentari de inaltimi relativ mici, de circa un metru, un metru si ceva, sa zicem.
  Va trebui sa te gandesti la o grosime mai mare a peretelui, asadar va rezulta un volum mai mare de zidarie, implicit costuri mai mari. Ce te faci daca vine peretele peste tine atunci cand se sprijina ori se impinge accidental altcineva in el? Deci nu merge in cazul tau un perete de BCA de 10 cm grosime, e cam subtire, ar trebui armat cu fier de 6 mm diametru in asize sau dibluit, pentru o siguranta sporita.

  Trebuie sa tii cont in calculele tale si de achizitionarea sculelor necesare, care are o pondere valorica maricica, in caz ca nu le ai deja sau le imprumuti de la o cunostinta. Cancioc, mistrie, ruleta, dreptare, poloboc mare, ciocan dulgheresc, galeti, capre, gletiera, bormasina de infiletat, bormasina de amestecat si de preparat materialul, prelungitoare, echipament de protectie s.a.m.d.

  Vei avea nevoie si de amorsarea suprafetelor, atat la aplicarea tencuielii, cat si inainte de gletuire, aplicare lavabil.

  Tencuiala peste zidarie o poti face de 1.5-2 cm grosime. Vei avea nevoie de 35 mp * 0.02 m grosime = 0.7 mc de mortar de tencuiala, adica in jur de 1.5 tone de material.

  Articolul RpCJ18C este folosit la reparatii in constructii si nu la constructii noi, dupa cum am inteles ca vrei sa faci tu. Ce are CF10C1? Consumul de glet il poti citi de pe ambalajul sacilor, in depozitul de materiale de constructii. Practic poti proceda in doua feluri, aplici un tinci peste tencuiala rugoasa si apoi vii cu gletul fin, sau aplici un ipsos de nivelare, grosier si apoi finisezi definitiv cu ala fin.

  Atentie la placarea cu gipscarton, mai ales la cadrul de sustinere, bordari suplimentare, intariri, la profilele perimetrale si materialul marunt, ancore, distanta dintre prinderi, nu uita de instalatii etc. Necesarul de material rezultat din reteta articolelor este orientativ. Distanta interax dintre profile este de 60 de cm, nu te zgarci acolo unde nu trebuie.

  Spor la mesterit!

  Reply
 3. gabi

  buna ziua,caut un model de situatie de lucari care trebuie sa specifice data cind se face lucarea si orele lucrate

  Reply
  1. fiip.ro

   Situatia de lucrari o intocmesti in baza intelegerii anterioare cu clientul tau, inainte de a te apuca de treaba. Trebuie sa stabilesti de la bun inceput care sunt obligatiile si drepturile fiecarei parti, adica tu si cel care va plati lucrarea.
   Toate aceste lamuriri vor fi trecute in contractul comercial incheiat intre voi doi. La contract, vei atasa un deviz de lucrari, ca act aditional initial, unde vei mentiona in detaliu care este obiectul contractului, adica ce vei face efectiv pentru banii platiti de catre beneficiarul lucrarii.
   In respectivul contract de executie lucrari treci toti termenii comerciali care te intereseaza, de la durata de executie a lucrarilor (de la … pana la …), valoarea lor, penalitati pentru ambele parti, garantii, forta majora, arbitraj, incheierea contractului, receptia lucrarilor s.a.m.d., deci si esalonarea platilor in timp (avans, plati periodice, plata finala).
   Daca e vorba doar de manopera, faci un deviz doar cu manopera aferenta cantitatilor de lucrari cuprinse in intelegerea scrisa. Iar de acolo extragi periodic, dupa caz, cantitatile efectuate, care vor constitui situatia de lucrari care te intereseaza.

   Ca sa nu ma repet, ai putina rabdare si citeste articolul legat de situatia de lucrari, aici:
   http://fiip.ro/2013/05/14/situatia-de-plata-a-lucrarilor-executate/

   In anumite situatii (probabil ca si in cazul tau), e suficient sa precizezi doar un tarif orar (cat costa manopera pe ora) in contract, nicidecum o valoare totala. Ai lucrat in perioada respectiva atatea ore, rezulta atatia bani de incasat:
   valoare situatie = (numar ore lucrate x tarif orar) + taxe

   Reply
 4. Costica Dita

  Buna seara,
  Va rog sa-mi spuneti daca intr-un proiect de execuție lucrări de amenajare sediu de instituție publica devizul trebuie sa cuprindă obligatoriu articolul de deviz si reteta. Daca da este un act normativ (baza legală) care sa impună o atare cerință?
  Pentru ca nu înțeleg proiectantul îmi spune ca nu trebuie, iar auditorul de la instituția superioară ca trebuie fara sa-mi justifice vreunul de ce ?
  Multumesc, anticipat

  Reply
  1. fiip.ro

   La achizitii publice, articolele de deviz trebuie obligatoriu sa le ai mentionate si anexate la documentatia de participare la licitatie, dar reteta articolelor nu e obligatorie. In schimb, exista un formular care contine tot extrasul de materiale pe care le bagi in lucrare, adica cu ce materiale vei face lucrarea, si ala trebuie sa il ai.
   La fel si pentru manopera exista un formular cu orele de munca inglobate in lucrare, pe meserii, la fel si pentru utilajele folosite si orele de functionare, transporturile aferente, liste de echipamente etc.

   Reply
 5. Mary

  Bunaa ziua am si eu o rugaminte la voi,eu am urmat studii superioare administrative dar nu am lucrat niciodata un deviz,si cineva mi-a dat sa fac un deviz a 2 jardiniere de flori care una are 17 m.l si una 31 m.l,inaltimea de 30 cm,si grosimea de 15 cm de perete,imi poate explica si mie cineva cum se face,nu am la cine apela sa -mi arate.
  Va multumesc anticipat

  Reply
  1. fiip.ro

   Cred ca cel mai bine e sa discuti cu cei cu care vei face lucrarea, insa trebuie sa-i gasesti mai intai, pe meseriasi.
   Iar bugetul alocat dicteaza calitatea materialelor.
   Foarte sumar, ai de bagat bani in materiale si bani de dat pe manopera (mana de lucru), apoi de calculat taxe.
   In articolul de mai sus ai alura unui deviz, cam cum ar trebui el sa arate. Citeste si despre intocmirea unei situatii de lucrari (ai link la articol in al 4-lea comentariu) – apoi trebuiesc adunate documente justificative (de atasat facturi la situatii, de exemplu, caci in facturi se regasesc preturile si cantitatile de materiale cumparate pentru lucrare etc.).
   Cat despre articolele de deviz, ai putea sa trantesti cate un articol comasat pentru fiecare tip de jardiniera (daca accepta acest lucru acel cineva, despre care ai mentionat), gen “confectionat si montat jardiniera cutare dimensiuni din materialul cutare” iar unitatea de masura o vei lua la metru liniar de jardiniera.
   Ca sa afli cat costa un metru de jardiniera, faci calculul invers, pe dos: vezi cati bani iti intra in lucrare per total si apoi imparti la metrii de jardiniera (17 + 31 = 48 m), rezultand pretul real pentru un metru liniar. Dupa care aplici recapitulatia.
   Acum depinde si cat de mare e aproximatia si care e scopul acelui deviz…

   Reply
   1. Mary

    Va multumesc foarte mult pentru explicatie,am sa fac asa cum mi-ati aratat dumneavoastra!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>