Nivela cu bula de aer

Pentru distante mici – de pana in trei metri – atunci cand verifici orizontalitatea unei directii sau a vreunei suprafete, folosesti fara rezerve nivela cu bula de aer.
I se mai spune poloboc sau cumpana.
Nivela are cel putin un cilindru transparent, inchis ermetic, continand lichid si o bula de aer. Atunci cand bula de aer se afla la mijlocul cilindrului cu lichid, nivela indica pozitia orizontala.

Cum stii daca nivela este reglata bine si functioneaza corect? O asezi in pozitia de lucru pe un suport fix, rigid si drept, pe care il aduci la orizontala cu ajutorul acesteia. Pe urma rotesti nivela cu 180 de grade si observi daca bula respecta aceeasi pozitie, la mijloc, intre cele doua repere marcate pe micutul cilindru cu lichid.
O verificare suplimentara ar fi liniaritatea corpului nivelei, sa nu fie stramba. Tragi cu ajutorul nivelei si a unui creion de dulgherie o linie pe hartie, iar apoi o rotesti tot la 180 de grade si mai tragi inca odata o linie, intre capatele primei linii. Vei observa astfel cu usurinta daca polobocul are “burta” ori ba. Metoda aceasta este utila si pentru verificarea altor obiecte, daca sunt suficient de drepte pe o anumita latura.

Cele mai bune cumpene au o toleranta de circa 6mm/m, adica la un metru distanta masurat in lungul cumpenei, poate apare o abatere de trei milimetri, in plus sau in minus, perpendicular pe aceasta.

Unele cumpene au trei cilindri cu bule de aer, unul pentru suprafete orizontale, unul pentru suprafete verticale si altul pentru inclinatii la 45 de grade. Cel de-al treilea cilindru cu bula poate fi si reglabil, stabilindu-se unghiul necesar fie cu ajutorul unui raportor, fie cu ajutorul gradatiilor marcate pe corpul nivelei.

Cu o sfoara sau o sarma moale intinsa intre doua puncte pe care le doresti la acelasi nivel, poti face o aproximare grosiera aliniind polobocul cu acea sfoara, paralel si juxtapus. Apoi citesti pozitia bulei de aer, ca sa vezi daca cele doua puncte de la capetele sforii sunt la acelasi nivel.

In practica, cumpana se mai foloseste si la trasarea pantelor usoare, de fapt pentru evitarea contrapantei.

Reclama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>