Higrometru

Firul de par natural isi modifica lungimea direct proportional cu umiditatea din aer. Aceasta proprietate o putem folosi pentru realizarea unui higrometru.

Schema higrometru cu fir de par natural

Folosesti un fir de par suficient de lung (20cm – 30cm, sau chiar mai mult), cu cat este mai lung cu atat masurarea umiditatii va fi mai buna.

  • Fixat fiind un capat al acestui fir intr-o pozitie fixa, vom realiza un soi de ac indicator, care va fi atasat la celalalt capat al firului de par, in partea de jos.
  • Respectivul ac va fi fixat mai intai cu un capat al sau intr-o pozitie fixa, dar care va permite rotirea facila a acestuia in plan vertical, formand o articulatie, iar celalalt capat al acului va ramane liber.
  • Daca acul are in jur de 10cm, atunci firul de par va fi legat de ac la aproximativ 2cm fata de articulatia acului. Iar daca firul nu se mentine intins in pozitie verticala, vei fi nevoit sa montezi si o mica greutate, agatata cumva de acul indicator.

Tot ce-ti mai ramane de facut este etalonarea acestui instrument. Gradatia va fi realizata sub forma unui arc de cerc generat de extremitatea libera a acului indicator.

  1. Atunci cand aerul este saturat cu vapori de apa, lungimea firului va fi maxima si vei avea de marcat ca gradatie o umiditate de 100%.
  2. Cand avem o atmosfera extrem de uscata, umiditatea se va apropia de 0%, iar firul se va scurta corespunzator, avand dimensiunea minima.

Divizarea arcului de cerc se poate face din 10 in 10 unitati, la intervale egale, intre cele doua gradatii mentionate mai sus.

Reclama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>